Denk eens even terug aan je eerste sollicitatiegesprek. Hoe spannend was het om die eerste goede indruk te maken, de juiste antwoorden te geven en als beste kandidaat over te komen. 

 

Kun je jezelf dan ook voorstellen dat er mensen zijn die het versturen van een sollicitatiebrief met CV, of het bellen met een werkgever voor meer informatie, of het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek te moeilijk vinden en daardoor blokkeren?

 

Kun jij je voorstellen dat er mensen zijn die hier slapeloze nachten van krijgen, die volledig in paniek raken en uiteindelijk helemaal vastlopen en het niet meer voor elkaar krijgen om nog in actie te komen? Dat wordt waarschijnlijk al een stuk moeilijker om je dat voor te stellen. Toch is dat iets wat wij regelmatig meemaken in de praktijk. 

 

Vaak hebben mensen met een arbeidsbeperking al zoveel negatieve ervaringen opgedaan dat het ontbreekt aan voldoende zelfvertrouwen om zelf die acties te ondernemen.

Als we zien dat dit het geval is maken we de stappen kleiner en makkelijker voor hem of haar. We leggen het eerste contact met een werkgever en gaan met de kandidaat mee naar het sollicitatiegesprek. We ondersteunen hem/haar met het gesprek, leggen uit wat de kandidaat nodig heeft op de werkplek om goed te kunnen functioneren en proberen zo de verwachtingen van de werkgever te managen om de kans van slagen verder te vergroten en de match tussen werkgever en werknemer zo optimaal mogelijk te maken. 

Wat mij dan keer op keer weer opvalt is dat er steeds meer werkgevers zijn die heel veel begrip en geduld opbrengen voor onze kandidaten. Ze zijn heel vaak bereid om hun verwachtingen bij te stellen om de opstart voor de kandidaat gemakkelijker te maken.

 

Als de angst regeert is er een werkgever nodig die in staat is zijn eisen bij te stellen. Die flexibiliteit bij werkgevers is intussen geen uitzondering meer. We zien dit gelukkig steeds vaker wat maakt dat er meer kans is op een goede match. 

 

Een mooi voorbeeld is een werkgever die onlangs akkoord ging met een flexibele starttijd van een van onze kandidaten. Dit is een uitzondering in het bedrijf. Deze persoon kan i.v.m.haar beperking niet altijd op tijd zijn. Daardoor ging het mis bij haar vorige werkplekken. Bij deze werkgever hebben we vooraf hier uitgebreid over gesproken en aangegeven dat er alleen een kans van slagen was als de starttijd flexibel mocht zijn met een marge van 

30 minuten. Deze werkgever is daarmee akkoord gegaan en heeft het contract verlengd van deze medewerker. Zijn flexibiliteit heeft ertoe geleid dat onze kandidaat nóg meer gemotiveerd is om de werkzaamheden goed uit te voeren. Een win-win situatie als je het mij vraagt. 

 

Als werkgever enthousiast geworden van dit verhaal? Neem dan contact op met ons. We onderzoeken graag met u de mogelijkheden. 

Kijk voor meer informatie op www.sterkerwerkt.nl.

 

Wij werken aan een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is.