Ik zie mijn coaches als wegwijzers in een onzekere tijd

Van onmacht naar meer stabiliteit en zelfvertrouwen. Dat is het pad dat Gerrit (niet zijn echte naam) samen met de coaches van Sterker Werkt bewandelt gedurende zijn burnout. Het einddoel: weer meedraaien in de maatschappij op een passende werkplek.

Onderstaand praktijkverhaal is in zijn geheel geschreven door Gerrit. We hebben hem als tekstschrijver uitgedaagd om dit te doen, om zijn belastbaarheid te testen.

“Toen ik bij Sterker Werkt aanklopte voor ambulante begeleiding, was ik helemaal de weg kwijt. Door mijn burnout was ik in een bodemloze put gevallen. Ik had geen werk, geen structuur meer in mijn leven en geen enkel idee hoe ik mijn dagen het beste kon inrichten – op een manier die bij zou dragen aan mijn herstel. Voor een traject bij de psycholoog was ik destijds nog niet klaar, zo bleek na een aantal maanden aanmodderen: ik kon de gesprekken met haar simpelweg niet aan. Ik had behoefte aan hulp die laagdrempeliger was”, vertelt Gerrit, die voorafgaand aan deze periode een eigen bedrijf had. Te nieuw, omvangrijk en uitdagend voor hem.

Naar buiten

Dankzij een bemiddeling van collega-ondernemer Eric Huysdens kwam hij bij Sterker Werkt terecht. Hij werd gekoppeld aan coach Jan Jaap Vromans en later aan Eric, die tevens coach is. De start van het traject: twee keer per week naar buiten om iets leuks te doen en het volle hoofd leeg te maken. Gerrit: “In het begin met de auto met Jan Jaap achter het stuur. Ik kon nog niet fietsen en amper vijfhonderd meter lopen. En later met de fiets. We gingen meestal naar het bos, want dat vind ik een fijne plek. Vogels spotten, op boomstammen zitten met een kopje koffie. Bijkomen van het bijkomen, zo moe.”

Jan Jaap en Gerrit liepen op eieren. “Het was zoeken naar het bewaken én het verleggen van mijn grenzen. Jan Jaap daagde mij uit om mijn grenzen te verleggen of juist gas terug te nemen. Ik zie mijn coaches als wegwijzers in een onzekere tijd. Ik kon nauwelijks nadenken en na gesprekken van vijf minuten begon mijn hoofd te knetteren. Ik had geen grip meer op mijn leven. Hoe vind je dan de weg naar een uitkering, de huisarts, een nieuwe psycholoog, het doen van je administratie en je huishouden? Om nog maar te zwijgen over een passende baan. Ik kon deze problemen niet oplossen en mijn naasten konden dat ook niet.”

‘No boring coffee’

De moeilijkste momenten voor de uitgevallen ondernemer waren de ‘serieuze gesprekken’, bijvoorbeeld met de huisarts, gemeente of psycholoog. Gelukkig stonden Jan Jaap en Eric voor hem klaar. “Ik was alleen maar bezig met het bewaken van mijn grenzen, want ik zat niet te wachten op een terugval. Informatie opnemen, deed mijn brein in de beginfase nauwelijks. Inmiddels is er veel veranderd. Ik praat meer en kan zo’n twintig kilometer fietsen. Zeker dankzij Sterker, maar zonder mijn vader, moeder, broer en vrienden was ik nergens.”

Gerrit timmert nog steeds aan de weg. Dat gaat makkelijker met humor. “Toen Jan Jaap op de eerste afspraak een thermoskan met daarop de sticker ‘no boring coffee’ bij zich had, wist ik genoeg. Er is ruimte voor een grap. Zonder dat dit ten koste gaat van de professionaliteit. Dat voelde meteen vertrouwd, ook al was ik erg onzeker. Dat zegt iets over de benaderbaarheid van de mensen van Sterker Werkt.”

Uiteindelijk hoopt hij de stap naar werk te maken. Nu zit hij geregeld samen met Eric bij de psycholoog. Deze input neemt zijn coach mee bij de bemiddeling naar een baan. Intussen werkt Jan Jaap aan een traject om de arbeidsmarkt voor Gerrit en vergelijkbare kandidaten binnen handbereik te brengen. “Ik wil graag weer meedraaien. Op een verantwoorde manier, zodat ik met plezier mee kan doen. Zonder bang te hoeven zijn voor een terugval.”

Praktijkverhalen

Ontzettend mooi natuurlijk, zo’n website. Maar hoe zit het nou echt? Wat doen de coaches en begeleiders van Sterker Werk(t) in de praktijk? En minstens zo belangrijk: hoe wordt onze dienstverlening ervaren door de mensen waar het om gaat?

Erkenning en keurmerken:

Sterker Werk(t) is partner van het UWV. Wij hebben Prestatieladder Socialer Ondernemen trede 3 behaald en beschikken over het ISO 9001 certificaat.

Kiwa ISO 9001 logo
UWV
PSO

Hoofdvestiging:

Dillenburgstraat 51,
5652 AM Eindhoven


040 - 25 100 33
info@sterkerwerkt.nl

© 2024 - Sterker Werk(t) | privacyreglement | algemene voorwaarden | klachtenreglement | ontwerp huyswerk.nl, ontwikkeling PIKSL